Ontwikkelprincipe

Het derde principe is dat stuk dat het verst van je af ligt. Het wordt wel de ‘balansbrenger’ genoemd.

Een voorbeeld. Als je dynamiek emotioneel-mentaal is, heb je moeite met het fysieke principe. Je bent heel enthousiast in de startfase van een project en komt met idee na idee, maar hebt moeite om die ideeën in de praktijk te concretiseren. Je wilt niet stilstaan, maar bewegen, liefst vooruit en in grote stappen. Mensen die neuzelen over details of steeds in de ‘ja maar’ houding zitten, remmen jouw enthousiasme en drive.

Die eerste twee principes vormen je kracht, het derde principe is als het ware je zwakke plek. Als je daar wat meer van ontwikkelt, word je wat praktischer, heb je wat meer geduld met mensen die tijd nodig hebben om tot een besluit te komen en luister je ook beter naar de signalen van je lichaam (fysiek) die je nogal eens dreigt te verwaarlozen.

Het derde principe oefenen, kan je beter in balans brengen. Maar dat kan ook door meer in je kwaliteit te komen: beter snappen waar je eigen aardigheden liggen en ze bewuster in te zetten, of de omgeving gemakkelijker ‘bespelen’.